2017. február 16., csütörtök

Stamina - az aksit kíméli, a pénztárcádat nem

A stamina (stamənə) angol szó. Jelentése állóképesség (kitartás). Sok helyen találkozhatunk vele, jelenti többek közt a szexuális értelemben vett állóképességet is. Hát, szexuális jellegű gondolataim nekem is támadtak (mármint, hogy ki-kivel közösüljön), amikor a feleségem Sony Xperia telefonjának stamina funkciója többedszerre lezabálta a mobilinternetet. Igaz történet következik.

Történt, hogy a kis feleségem - aki mostanában egyre inkább rákattan a mobilnetezésre - szólt nekem, hogy a telefonján nagyon lassú a net. Én persze azonnal tudtam, hogy Lassú Anett azért köszönt be, mert valószínűleg lefogyasztotta a havi keretét és ezért a szolgáltató korlátozta őt. Minenkinek ismerős, hogy ilyenkor a fordulónapig lassabban tudunk netezni. Ezt nem is magyaráznám. A kérdés csak annyi volt, hogy "De miééért?".

A kérdés azért jogos, mert eddig simán kitartott neki a net a hó végéig, sőt többnyire maradt is. Akkor most mi történt? Persze a megfejtéstől függetlenül megoldást azért kellett keresni a problémára, úgyhogy azon melegében megturbóztuk a netjét, azaz dobtunk rá egy gigányi pluszt. Ettől újra felgyorsult és minden rendben lévőnek látszott. Egészen addig, amikor is két nap múlva megint csak szólt, hogy megint lassú a telefon és nem mellesleg kapott is egy SMS-t megint, hogy elfogyott a keret és ezért korlátozzák. Netezéssel lefogyott 1 giga két nap alatt?
A szerencse a szerencsétlenségben, hogy ez éppen akkor történt, amikor a keresztlányunkkal videotelefonáltak és konkrétan láttam is az esetet. Először szaggatni kezdett a kép, majd megszakadt a kapcsolat. A baj, csak az volt, hogy ez odahaza történt, mégpedig a wifi közelében. Akkor mis is van? És itt jön a lényeg.
Jobban megnézve ugyanis azt láttam a feleségem telefonján, hogy nincs bekapcsolva a wifi. Elég csúnyán nézhettem szegénykémre, mert azonnal mondta, hogy ő bizony nem nyúlt a wifihez, azaz nem kapcsolta ki. Hittem neki. De akkor miért van kikapcsolva a wifi és ki tette ezt?
A válasz nem a ki, hanem a mi kérdésre adható meg. Ugyanis a feleségem telefonja egy Sony Xperia Z3 Compact. Akinek van vagy volt Sony telefonja, az már sejti, hogy miről van szó.
Ugyanis a Sony - ha akarod, ha nem - rád erőlteti a Stamina nevű szolgáltatását, amely arra lenne hivatott, hogy a telefon energiagazdálkodását optimalizálja. Ez abban merül ki (szó szerint), hogy ha a telefon például lemerül, akkor korlátozza a háttérben futó dolgoklat annak érdekében, hogy spóroljon az akkumulátorral.
Nade kérdés nélkül? Persze akik értenek a telefonokhoz, köztük volt főleg Sony telefonnal dolguk azok tudják, hogy a stamina funkciót ki lehet kapcsolni. Én ki is kapcsoltam vagy egy évvel ezelőtt.
Csak hát azóta jött a telefonra rendszerfrissítés és mivel a feleségem nem is tudja, mi ez a dolog, csak automatikusan kapcsolódhatott vissza. Erre írtam, hogy akár akarod, akár nem.

A lényeg végül is az, hogy a telefon ha lemerül és a stamina funkció élesítve van, elkezdi lekapcsolgatni a fogyasztókat. Bluetooth ki, aztán wifi ki és végül már mobilinternet is ki.
Ezzel sem lenne még mindig baj, ha a telefon feltöltése után ugyanez a funkció VISSZA IS KAPCSOLNÁ az előzőleg kikapcsolt funkciókat, esetünkben például a wifit.
De nem kapcsolja vissza.
És mivel az ember - vagy esetünkben az ember lánya - méltán gondolja azt, hogy a saját házában a saját wifijére fel van csatlakozva, bátran csinál olyan dolgokat, amikhez sok internet kell. Például videotelefonál.
És mivel a wifi ki van kapcsolva, ennek az lesz az eredménye, hogy a telefon szépen megzabálja az mobilinternet-keretet.
Sakk-matt!
Mivel sok pénzt költöttek a dologra és ezzel reklámozzák a termékeiket, köztük kamerákat, fényképezőgépeket és a kérdéses telefonokat, naná hogy erőltetik a dolgot.
Például amikor rendszerfrissítés érkezik a telefonodra, se szó, se beszéd, visszakapcsolják az amúgy utált funkciót.
Miért utáljuk?
Korábban is volt már vele kalandom, ide kattintva olvashatod el. Akkor a tesóm telefonján kapcsolta ki a mobilnetet (meg mindent) és ezért nem kapta meg az üzeneteket. Az is klafa volt ám...
Most meg ez.
Hát, innen üzenem a Sony-nak, hogy sokkal inkább elviselhető, ha egy telefon lemerül és esetleg fel kell tölteni, mintha magától kikapcsolgat nekünk fontos funkciókat és lezabálja a netet!
Aztán üzenném még azt is, hogy ha már lekapcsolja, illene talán visszakapcsolni is!

Aztán üzenném még azt is, hogy ha le szeretne valamit kapcsolni, akkor meg is kérdezhetné...
Ez így gáz. A balfaszságuk nekünk konkrétan 2500 forint kárt okozott, amit senkitől nem fogunk visszakapni.
Na, ettől vannak kósza gondolataim arról, hogy melyik mérnökük melyik vérszerinti közeli hozzátartozójával létesítsen szexuális kapcsolatot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése