2014. október 6., hétfő

NATO futás 2014 avagy hogyan NE szervezz futóversenyt

Ma, azaz 2014.10.05-én lefutottuk a 10 kilométert a NATO futáson. Nagyon jól éreztük magunkat és nagyon köszönjük a rendezőknek a munkát!
Ezt a két mondatot mindenképpen az írás elejére szerettem volna tenni, hiszen tényleg jól éreztük magunkat, így a következő sorok nem kritikaként, hanem segítő szándékkal íródnak. Tehát (felhasználva egyik futótársam sorait, aki elég jól összefoglalta a nyűgöket, így azokat én csak kiegészítem):

1. A ruhatárban a leadott dolgokat nejlonzsákokba rakták. Ezek a zsákok sok esetben azonnal elszakadtak, de a legrosszabb az volt, hogy a végére már csak kis méretű zsákok maradtak amikbe a nagyobb táskák nem fértek be. A zsákolás úgy történt, hogy kiálltad a 200 méteres sort alig 20-30 perc alatt, majd a busz ajtajánál egy asztalon próbálták beletuszkolni a cuccodat a zsákokba.
Javaslat: az egyik kolléga nyugodtan osztogathatja a zsákokat a sorban állóknak, így az asztalhoz érve már csak rá kell ragasztani a ruhatári számot és az egész nagyjából 4-szer gyorsabban megy. Ezt ott a helyszínen el is mondtam, meg is indult a sor azonnal.
2. A 10 km-es futás 20 perccel később indult, mert amikor indulnia kellett volna, az előnevezzetek(!) rajtcsomag átvételénél még kb. 30 méteres sor állt.
Javaslat: ha látjuk az előnevezések alapján, hogy ezrek nem vették még át a startcsomagot, akkor nem egy, nem kettő, hanem 4-5 helyet kell csinálni erre.
3. A befutásnál volt olyan időszak, amikor célvonal után annyira feltorlódtak az emberek, hogy a befutók nem tudtak átfutni a célvonalon, mert a tömeg már a célvonal előtt állt. (Ennyit a chip-es időmérésről).
Javaslat: a befutónál NE EGY ember osztogassa az érmeket, a befutókat több sorra kell osztani és legalább 4-5 ember ossza nekik az érmeket. Nameg a firissítőt...
4. A befutás után kb. fél óra kellet, mire a befutó el tudta hagyni a célterületet. Addig semmilyen frissítésre nem volt lehetőség (többen rosszul is lettek).
Javaslat: a befutó utáni területet nagyjából a mainak a négyszeresére kell méretezni. Akkor van hely frissítőt kialakítani. Frissítésnek sima víz is elég, csak LEGYEN! A verseny során valahol 3 kilométernél volt frissítő, ami TELJESEN FELESLEGES. Ezt a frissítő állomást át lehetett volna helyezni a befutóhoz.
5. Az utolsó párszáz embernek nem jutott a befutóknak osztogatott fél literes üdítőből, ők semmilyen frissítőt nem kaptak.
Javaslat: ha nincs elég frissítő ital, akkor pohárban kell adni vizet, esetleg ezeket az italokat kiönteni 3 decis pohárba. Ehhez elég egy asztal és 2-3 ember. Például a 3 kilométernél elhelyezett felesleges frissítőpont személyzete.
6. Nem jutott mindenkinek befutóérem (ez milyen már?)! Van, aki ezért az éremért jött. Mert gyűjti.
Javaslat: töb érmet kell csináltatni. Ha ez nem lehetséges, a rajtszámon jelölni kell az előnevezés tényét és az kapjon érmet, aki előnevezett. Vagy előre kell szólni, hogy az első x befutó kap csak érmet. Gondolom, azt azért tudták a szervezők, hogy hány érmet készíttettek...
7. Semmilyen frissítési lehetőség nem volt a célban. Sem a célterületen, sem azon kívül. Nem volt SEHOL EGY HELY SEM,  ahol akár csak egy pohár vizet lehetett volna kérni. Még pénzért sem lehetett venni sehol innivalót (pedig volt egy pár sátor kiállítókkal).
Javaslat: a felállított sátrak között legalább egy frissítő italos legyen, ha elfogyott a versenyszervezők által osztogatott ital, akkor legalább venni lehessen. Nagyon örülünk a futócipős standoknak is, de nem valószínű, hogy bárki pont a verseny után vesz majd futócipőt magának. Persze értem, hogy szponzor, de lehet frissítőitalos cég is a szponzor...
8. A ruhatár a céltól 300 méterre volt eldugva, az öltöző 30 méterre az ellenkező irányban. A szervezők sem tudták megmondani, hol vannak a ruhatári buszok, többeket elküldtek a Szépművészeti Múzeum irányába. Végül egy olyan embertől kérdeztük meg, akinél megláttuk, hogy nála van a csomag. Át kellett mászni a kordonon, mert azt megkerülni sem lehetett.
Javaslat: a ruhatári buszok LÁTHATÓ helyen, mégpedig a befutótól szabad szemmel is láthatóan kerüljenek elhelyezésre. Például az öltözősátrak mellé. NE KELLJEN átmászni a kordonon ahhoz, hogy az ember eljusson a buszokhoz, majd ÚJRA ÁTMÁSZNI ahhoz, hogy visszajusson az öltözősátrakhoz. 
9. A ruhatárnál sorbanállókat többször is majdnem elütötték az ott elhaladó, munkagépeket szállító teherautók, mivel a ruhatár egy építkezés területén volt. A teherautók vezetői dudálással (kürtöléssel) tessékelték odébb a ruhatárra várakozókat. C
sak a szerencsén múlt, hogy nem lett tragédia. Egy barom sofőr többször visszatolatott, mert nem tudott felmenni a rámpán. Ilyenkor oldalt néhány centire, hátul pedig egy méterre közelítette meg a ruháikra várakozókat.
Javaslat: ha verseny van, akkor verseny van. Nincs behajtás SENKINEK. A befutónál még turistabuszok is behajtottak (megszokásból), senki nem volt ott, hogy megakadályozza ezt. RENDŐRI jelenlét szükséges, nem biztonsági őrökre kell ezt bízni, mert nincs megfelelő intézkedési jogkörük.
10. Nem szervezési baki, de említést érdemel, hogy az ott lévők szórakoztatására összeállított műsor fő attrakciója egy Michael Jackson imitátor volt. Arról volt szó ugyebár, hogy ez egy NATO futás, ami alkalmas a partnerség reklámozására. Ha ez így van, akkor több katonai programot. A NATO futást lehetne tenni a Magyar Honvédség napjára is...

Röviden talán ennyi.
Ismétlem, hogy ezekkel együtt is jól éreztük magunkat, de ha ezek a kellemetlenségek nem lettek volna, még jobb lett volna ez a rendezvény. És az a lényeg, hogy ezen kellemetlenségek megszüntetésen nem került volna pénzbe. Csupán szervezéssel mindegyik orvosolható lett volna...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése