2012. március 18., vasárnap

Az adatzabáló

Röpke 2000 magyar forintba kerül külföldön, ha mobilinterneten keresztül szeretnénk legalább a leveleinket megkapni és esetleg néha-néha valamit megnézni a neten, vagy a Googla Maps-en. Naponta ennyiért adja a Té a 100 MiB adatforgalmat megengedő SurfM csomagját.
Az persze egy másik történet, hogy milyen nehézkes az egész folyamat, amivel külföldön hozzájuthatunk ehhez a csomaghoz, de erről majd ha hazaértem hosszabban is írok.
Most a reptéri buszon ülök és van időm pár gondolatot írni az adatzabálásról. Arról az adatzabálásról, ami odahaza fel sem tűnik, idekinn viszont fájdalmas.
Android bug, vagy fícsör...
Szóval az ember előfizet nagy nehezen egy adatrooming csomagra, majd nagyjából délben jön az sms, hogy a 80%-át le is használta. Pár perc múlva jön az sms, hogy az egészet.
Első nap nem is gyanús, mert hát elég sok képet küldözget az ember. Aztán este megnézzük és azt látjuk, hogy összesen 5-6 kép ment fel a G+ oldalunkra a barátoknak. Akkor hová tűnt el a 100 MiB? 1 kép 1/2 mega, azaz nagyjából 200-at kellene elbírnia a csomagnak. A GMaps sem eszik túl sokat. Szóval valami gyanús...
Aztán ha szerencsénk van, valamelyik rendszer tweak progi felvilágosít minket. Esetemben a ZDBox jelzett a második nap, hogy az OfficeSuite áthelyezhető az SD kártyára.
A ZDBox pedig csak akkor szól ilyet, ha a szoftver frissült...
Azaz, kedves barátaim a rohadék Market, vagy mostmár a rohadék Play simán befrissíti adatroamingon is azokat a szoftvereket, amiket automatikus frissítésre engedélyeztünk odahaza.
Tudom, tudom...
Én vagyok a hülye, amiért automatikus frissítésre engedélyeztem bármit is.
De hát olyan kényelmes...
Odahaza.
Külföldön viszont zabálja az adatot.
Szó, vat ken ví dú?
Először is, indulás előtt frissítünk mindent. Aztán a szállodában, wifin minden este frissítünk mindent. Ezzel minimálisra csökkentjük a napközben beeső extra adatroamingzabáló frissítések esélyét.
Aki biztosra akar menni, az meg vegye ki az összes szoftver mellől a pipát az automatikus frissítésnél...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése