2012. február 15., szerda

Képtelen forgatás, vagy forgatástalan kép?

Vannak nagy csalódások a technikában. Ilyen csalódás a blogger.com mobil felülete is. Persze értékelem én, hogy mobil, mert évek óta azon küzdök, hogy mindent megoldjak mobilról, ne kelljen már azért számítógépet elővenni, ami elvileg tenyérből is megoldható.
Ezt a bejegyzést például mobilról írom. Legalábbis a szöveges részét, mert a mobil blogger sajnos képet kezelni képtelen.
Persze az is nagyon kényelmes, hogy most, várakozás közben is kihasználom az időt, de miért ne lehetne az élmény teljes.
A gondom az, hogy a képek nem oda kerülnek a szövegben, ahová szeretném - hanem a végére - és sajnos el is fordulnak 90 fokkal néha, nameg még véletlenül sem középre igazítottan jelennek meg, hanem így ni:

Ez persze randa és idegesítő. Aztán eléggé bajom az is, hogy a képek mérete még a mobil alkalmazáson legnagyobbat megjelölve is szánalmas.
Persze lehet, hogy én vagyok a béna, úgyhogy lássuk - közben már számítógépes szerkesztői felületről írok -, szerintem hogyan kellene működnie a dolognak és ezzel szemben hogyan működik.
Tehát eldöntöm magamban, hogy valamiről blogoni szeretnék. Elkészítem a képeket - mobiltelefonnal természetesen - és már a mobilon rájuk is firkálok. Valahogy így:

A felső sorban lévő képet szeretném megosztani, némi szöveggel
Közben észlelem, hogy a képet véletlenül elfordítva mentette le a telefon, így átfordítom a képszerkesztőjével.
Még mindig mobilon, kép forgatása...
Ha ez sikerült, a galériában már látom is, hogy a kép végre vízszintes, ahogy nekem kell(ene).
Befordult, látszólag
Ezután elvileg választhatok, hogy ezt a képet majd a blogger szerkesztői felületéről szúrom be, vagy előbb feltöltöm a Picasára és később onnan szúrom be. Az eredmény szempontjából nem mindegy. Ugyanis ha a Picasára felteszem, majd a Blogger.com szerkesztői felületén a kép beszúrása Picasa webalbumból opciót választom, akkor akár jó is lehet. Ha viszont a blogger mobil alkalmazásából szúrom be, akkor olyan lesz, mint ebben a blogban az első kép volt. 90 fokkal elfordított. De miért? Mert a blogger mobil alkalmazás rosszul teszi fel a cuccot és így a Picasába is rosszul kerül fel. Így:

Itt a titok: a blogger mobil rontja el...
Így aztán nem nagyon kell csodálkozni, ha a blogban is elfordítva jelenik meg. Sajnos a mobil blogger nem tudja azt az opciót, hogy a képet a Picasából szúrja be, így gyakorlatilag csak képek nélküli bejegyzésekre alkalmas. Arra meg minek? Arra van a G+, a Facebook, meg még százezer, mikroblogolásra alkalmas felület. Szóval ez így bizony egyelőre techshit...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése