2012. február 23., csütörtök

OMG YOU MUST SEE THIS AMAZING!

Biztosan kaptál már te is ilyen üzeneteket. Főként a Facebookon találkozhatsz velük. Az ember hajlamos rá, hogy rákattintson és ezzel elkövessen egy nehezen korrigálható hibát.

Először is, ne szégyeld magad! Egyszer mindenkivel megtörténik. Az ember kíváncsi, és ha emellé, a csupa nagy betűs felirat mellé betesznek még egy érdekesnek tűnő képet is (például lenge/pucér nő/pasi), akkor a kevésbé jártasak nagy része rá is fog kattintani.
Ki ne kattintaná le?

Mi történik ilyenkor?
Az alkalmazás (vírus, féreg) feldob egy ablakot, amiben kérdez valamit. Jó esetben magyarul, angolul, de néha mindenféle furcsa nyelven. Ilyenkor szinte mindegy, mit kattintasz, mert a NO gombbal is soxor bizony pont engedélyezed, hogy ez a szutyok helyetted és a Te nevedben küldözgessen üzeneteket a facebookos ismerőseidnek.
Akik pedig amikor látják megintcsak, hogy "OMG YOU MUST SEE THIS AMAZING!" (Atyaúristen, ezt látnod kell, lenyűgöző!) és látják mellette a képet a pucér/lenge nőről/pasiról, ráadásul látják, hogy Tőled jött (akiben megbíznak), szintén rá fognak kattintani.

És a vírus terjed. Lehet, hogy napok múlva megint elküldözgeti még pár ismerősödnek magát és fel fog bukkanni még hónapok múlva is.

Mi a baj ezzel? Ha a tartalom ciki, akkor jól leégeted magadat és minden ismerősödet, aki szintén rákattint. Előttem persze nem égeted le magadat, hiszen én ismerlek és tudom, hogy nem szoktál pornót nézegetni ;) (És ha mégis, akkor mi van?) és nem érdekelnek a pucér nők/pasik ;) (És ha mégis, akkor mi van?) Ahogyan én sem csinálok soha ilyet ;) (És ha mégis, akkor mi van?)
De mi van, ha az ismerőseid között vannak munkatársak, tanítványok, üzleti partnerek, a saját gyerekeid. Ők mit gondolnak rólad majd a pi**ás képek láttán? Nekik hogy magyarázod el? Nehezen...

Tehetsz valamit?

Naná. Például valamelyik vírusírtós céget (mondjuk az ESET Magyarországot ide kattintva) felveszed az ismerőseid közé és ők szinte mindig előbb szólnak majd Neked, ha valami ilyen szar elkezd terjedni. Ilyenkor majd csak mosolyogva nézed azokat az ismerőseidet, akik - már bocs - de beszopták a legújabb Facebook-vírust.

És persze ezen felül pár alapvető óvintézkedés, amit betartva Te magadtól is elkerülheted az ilyen szarok többségét:

Nem kattintunk olyan bejegyzésre (akárkitől jött is), amiben CSUPA NAGY BETŰ SZEREPEL!
Nem kattintunk olyan bejegyzésre, amiben az "OMG" "YOU MUST SEE THIS" "AMAZING" és egyéb túlzó kifejezések szerepelnek (általában szintén csupa nagy betűvel).
Nem kattintunk olyan bejegyzésre, amiben pucér/lenge nő/pasi képe szerepel.
Nem kattintunk olyan bejegyzésre, ami angol (vagy bármilyen idegen) nyelvű, miközben akitől jött, az meg rohadtul nem tud angolul (vagy az adott idegen nyelven).

Ha véletlenül rákattintottál és feldob egy kérdést bármilyen nyelven, arra sem OK-t, sem YES-t, sem NO-t, sem CANCEL-t sem semmit nem kattintunk, mert ilyenkor általában minden gombbal engedélyezed a hozzáférést a profilodhoz és ezt használják arra, hogy a nevedben üzengessenek másoknak (köztük nekem). Ilyenkor inkább kikapcsolod a számítógépedet a főkapcsolóval (laptopnál hosszan nyomod a főkapcsolót, amíg el nem sötétül a képernyőd), vagy egyszerűen kihúzod a konnektorból. Jobban megéri ugyanis egy újraindítást végigvárni, mint aztán fél évig nyüglődni a vírus kiírtásával.

Ha megtörtént a baj és valami szar helyetted küldözget üzeneteket, akkor a facebookos profilodban, jobbra fönt a Kezdőlap / Adatvédelmi beállítások / Alkalmazások és weboldalak / beállítások szerkesztése menüpont alatt az x-re kattintva eltávolíthatod azt a vírust, aminek véletlenül engedélyt adtál az írogatásra.

Remélem segítettem kicsit. Ha tetszett és hasznosnak tartod ezt a pár mondatot, terjeszd. Az írás alján van egy kis Facebook gomb (is), azzal (is) könnyen megteheted. És talán Te is segítesz ezzel egy-két ismerősödnek, hogy Velük ne történjen meg ilyen Techshit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése