2013. október 21., hétfő

Kerékpárszállítás vasúton - drága, de legalább vacak

Miután sorozatban fordult elő, hogy nincs kerékpárkocsi a szerelvényünkhöz csatolva, gondoltam felhívom a MÁV ügyfélszolgálatát (+36 40 494949) és megkérdem, miért is.
Hajnali fél hétkor nem kellett sokat várakozzak, így hamar be is kapcsoltak. Az örömöm korai volt, mert egy arrogáns jóember fogadta a hívásomat.


Miután megkértem, hogy vegyen fel egy panaszt, kikérdezett, miért is szeretnék panaszt tenni. Közöltem vele, hogy azért, mert nincs kerékpárkocsi. Erre ő, hogy ez a vonat személyvonat, amelyen nem kell legyen kerékpárkocsi, hanem a vonat elején és végén 2-2 kerékpár szállítható a vonaton. Ezután kisebb oktatást kaptam arról, hogy a kerékpárjegy - esetemben bérlet, havi 11200 forintért - megvásárlásával csupán arra szerzek jogot, hogy a biciklivel felszállhassak a vonatra. Én megköszöntem az oktatást, majd ismételten kértem, hogy vegyen fel egy panaszt, amiben semmi mást nem kívánok rögzíteni, minthogy nincs kerékpárkocsi a vonaton.

Felvette a panaszomat, további türelmet kívántam a munkájához és letettem.
Gödön felszállt Peti barátom - vonatos ismeretség, reggel és este is együtt szoktunk utazni - és ő, mint egykori kalauz elmagyarázta nekem, hogyan is van ez. Nos, utána is olvastam és most elétek tárom a valót testvéreim, felnyitván a ti szemeiteket.
Szóval kerékpárszállítás szempontjából ötféle vonat van. Az első, amin tilos kerékpárt szállítani, mert azt egyéb intézkedés tiltja. Ilyen például az a nemzetközi vonat, amire a kerékpár nélkül utazók Gödön, egy órás álldogálás után rendszeresen átszállnak, én meg, aki külön 11200 forintot fizetek az utazásomért, nem szállhatok át, hanem várok tovább, hogy elinduljon végre a vonatunk. Elkalandoztam. Ezt a vonatot egy áthúzott kerékpár szimbólum jelöli.
A második fajta vonat az, amelyre kerékpárhelyet foglalni kell. Ezt egy bekeretezett bicikli jelzi, mögötte egy kulcsszerű valamivel. Azt írja a MÁV, hogy érdemes ezekre minél előbb jegyet venni, mert ezeken 8 bringa szállítható és hamar elfogy a hely. Mi van a bérletesekkel? Szívnak...


A harmadik fajta vonat a kutya közönséges személy, amelyen nincs jelzés, azaz kerékpáros jelzés. Ezekre a vonatokra kerékpárt valóban fel lehet tenni és valóban csak az első és az utolsó peronra. Képernyőmentések amúgy a MÁV honlapjáról vannak, ma reggel készültek:

Azaz az ügyfélszolgálatos kollégának igaza lett volna, ha a mi vonatunk jelöletlen. DE NEM AZ! Ugyanis a mi vonatunk ma reggel a következő képen szereplő volt:
Ez egyben a negyedik típusú vonat kerékpárszállítás szempontjából. Ez a leggyakoribb, ezeken van kerékpár szállításra alkalmas kocsi, de csak egy fél vagon. Ilyennek volt tehát meghirdetve a mai vonatunk, a nyomtatott menetrendben ezt egyébként bekeretezetlen bicikli szimbólum jelzi.
Egyébként küzdünk ezzel is, mert ezek a többcélú terek szépen meg is telnek a több célból utazókkal, akik között mi, kerékpárosok a saját kerékpár kocsinkban megtűrt személyek vagyunk. Van itt minden, nomád törzsektől a babakocsiig. Ismétlem, havi 11200 forintért. De az ember tud örülni a kicsinek is, ezekkel a kocsikkal ki is egyeznénk. Sajnos mostanában ezeket felejtik le a vonat végéről, elejéről.
Az utolsó típus, ahol kerékpár szállító kocsi van, jó sok férőhellyel.
Ezeket ajánlják csoportoknak. És ezzel vége is a kerékpárszállítás bonyolult rendszerének, amely egyébként NEM MŰKÖDIK. És ez a baj.
És az a kisebbik baj, hogy a kiadottól eltérően közlekedtetnek vonatokat, majd az ügyfélszolgálat még le is ugatja az embert. Az a nagyobb baj, hogy a MÁV úgy képzeli el, hogy ha megtelik egy vonat, akkor aki biciklivel áll a peronon, az majd nem száll fel, hanem megvárja a következőt. Ugyanmár királylány! Hiszel a mesékben?
Ha az ember biciklivel jár dolgozni, azaz MINDEN REGGEL a vonatra szállna fel biciklivel, akkor nem fogja megvárni a következő vonatot. A munkahelyre ugyanis be kell érni. Mi nem késhetünk, mert kirúgnak a francba. A MÁV, az késhet. Senkit nem rúgnak ki a francba, ehelyett egy veszteséges vállalatnál veszik fel a prémiumokat a nagyfejűek. Ez már politika, hagyjuk...
A mai reggelen a vonatra 15-en szálltak fel bringával, a megengedett 2-2 helyett. Azt ne részletezzük, hogy 11-en szabálytalanul és azt se részletezzük, hogy október vége van, nem nyár. Az a lényeg, hogy az efféle balfékség, amit a MÁV művel ÉLETVESZÉLYES helyzeteket szül. Ugyanis ezek az emberek azt várják, hogy a bicikli kocsi vagy elöl van, vagy hátul. Beállnak tehát középre a peronon és amikor begördül a vonat és látják, hogy elöl nem volt bringakocsi, elindulnak hátra. Amikor itt meg azt látják, hogy itt sincs bringakocsi, akkor felnyomják gyorsan a normál kocsik peronjára a bicikliket és így akadályozzák, akadályozzuk a le- és felszállást. Nagyot lehet ám esni egy vonatról, ha az ember kabátja beleakad egy kormányba és még csak el sem akarom képzelni, mi van egy balesetkor, vagy ha ne adj Isten, tűz üt ki a vonaton. Hogyan menekülsz, ha három bringa van keresztbe rakva?
Emellett állandó konfliktusokat szül mindez, aminek az utas és a kalauz van kitéve. A kalauznak ezért jár fizetés - bár nem túl magas - de az utas ezért külön fizet. Nem is keveset. Én például 11200 forintot havonta. Ezért a pénzért mérgelődhetek, utazhatok a fűtetlen, világítatlan kocsiban, ha a biciklimre szeretnék rálátni.
Vagy ha betelefonálok, akkor nem megköszönik az észrevételt, hanem kioktatnak. Na ez a techshit a javából.

Pozitív gondolkodás: kerékpárok szállíthatók ingyen is a vonaton. Nos idézek a szabályzatból:


"Milyen kerékpárok szállíthatók díjfizetés nélkül, milyen kerékpárok után kell fizetni?

Kerékpárviteldíj megfizetése nélkül szállítható:
minden 20' vagy annál kisebb méretű kerékpár, ha a méretszám a keréken fel van tüntetve,
illetve az eredetileg egykerekűnek gyártott kerékpár (monocikli)

Minden más kerékpárhoz kerékpárjegyet kell vásárolni, ha pedig a vonat a menetrendben jellel van megjelölve, a kerékpár-helyet is biztosítani kell. Egy utas egy kerékpárt vihet magával, a 12 évesnél fiatalabb gyermek a kerékpárját csak felnőtt kíséretében viheti magával. A kerékpárjegyet akkor is meg kell vásárolni, ha az utas szétszereli a kerékpárját (például az egyik kerekét leszereli), de a részeket egyazon utazás során szállítja. A szétszerelt kerékpár egyebekben a kézipoggyásszal megegyező módon helyezhető el a vonaton.

Tandem-kerékpár csak kerékpárszállító kocsiban szállítható, a vasúti kocsi egyéb tereiben (pl. első-utolsó kocsi előtere) nem. A tandem-kerékpárhoz is egy kerékpárjegyet kell vásárolni.

Motorral felszerelt kerékpár a vonaton nem szállítható."


Szóval a vasúti szabályzat szerint a 20 colos, vagy annál kisebb kerekű kerékpár ingyen szállítható? 
A jövő hónaptól 20 colos kerékpárral fogok járni (lásd még: kemping), a 11200 forintot pedig elteszem másra. Ha nem kell a MÁV-nak a pénzem, hát legyen!

1 megjegyzés:

  1. A váci vonalon az átépítés miatt tényleg nagyon nagy a felfordulás és a zavar, és a MÁV észlelte is ezt a dolgot, rajta van az ügyön, csak hát a malmok lassan őrölnek.

    Talán abba vannak beleragadva, hogy egy olyan szabályzatot, ami tökéletesen biztonságos lenne, ha betartanák, de betarthatatlanul szigorú (és így nem tartja be senki és persze emiatt nem is ér semmit, csak a felelősséget legalább rá lehet kenni valakire) nem mernek lecserélni egy látszólag kevésbé biztonságosra, de betarthatóra. Lehet, hogy itt nem ez a fő ok, de szerintem gyakran ez okozza a legsúlyosabb problémákat.

    Mivel a MÁV-ot lecserélni nem tudjuk, azt kéne megtalálni, hogy hogyan lehet a legjobbat kihozni belőle. Az általad javasolt elbocsátások se biztos hogy jó eredményre vezetnének: messze nem biztos, hogy sikerülne a megfelelő embereket kidobálni, és bajt is lehet vele csinálni (pl. kirakják az állomási berendezést kezelő embert, mert túl lassan állítja a váltókat, holott egyedül ő tudja, hogy a 3-as számú kart kicsit jobbra kell húzni, ha akad és úgy lehet átállítani, tehát valójában csak ő tudja átállítani a váltókat).

    Amit megtehetsz, az az, hogy az eszrevetel@mav-start.hu-ra írsz. Tapasztalatom szerint ott jobban kezelik a panaszokat, mint a telefonos verzióban, ugyanis jobban van lehetősége utánanézni a válaszadó embernek, és te is jobban utána tudsz nézni a válaszodnak (gondolom most a telefonban nem tudtad rávágni, hogy márpedig ez nem olyan típusú vonat, mint amire a telefonos ember hivatkozott). Lassan reagálnak, de véges idő alatt. Arra vigyázz, hogy egy címről egyszerre csak egy panaszt küldj, mert különben nem fogod tudni, hogy melyik leveledre válaszoltak.

    VálaszTörlés