2018. április 6., péntek

Suzuki Swift vs Bambi

Nem nézi az őzike,
Az embert épp előzik-e.
Csak csodálkozol: né' mán!
Ott áll előtted némán.

Vidámkodásom oka, hogy a vártnál jobban megúsztam. És ha már így esett, megéri pár szót mesélni róla, hogyan jártam Bambival.
Az előzményekről annyit, hogy hosszas keresgélés után 2016-ban végre megtaláltam azt az autót, amit nekem készítettek. Egy blogbejegyzésben megírtam anno, semmi nem változott azóta. Ide kattintva elolvashatod, hogyan lettem suzukis. Imádom azóta is, soha nem lesz más kocsim! 
Abban a bejegyzésben írtam a Suzuki-CASCO-ról, aminek az a lényege, hogy havi 5000 forintból van egy 100.000,- forintos önrészű CASCO-d, de eseménynél a Suzuki visszaad 50.000,- forintot. Azaz, bármi történik a kocsival, maximum 50 ezresbe fog kerülni.  Azért volt ez nekem nagyon fontos, mert a korábbi autóimmal csak szívtam és zabálták a pénzemet. Az új autó ugyebár garanciás, így szervizre a kötelezőn kívül nem kell költeni. A Suzukinál a szervizek 15 ezrenként vannak, nagyjából egy húszasért szoktam megcsináltatni Ajkán. Nade bármikor beugorhat  (szó szerint) valami nem várt esemény, amiről és ami ellen  én magam nem tehetek. Például ellophatják a kocsit (mondjuk meg van jelölve UV festékkel és van benne nyomkövető így sanszos, hogy megtalálom), vagy elém ugorhat bármi az úton. Vagy akármi. Ezért kötöttem volna CASCO-t akkor is, ha nem kötelező. Azt persze nem gondoltam, hogy hamarosan a gyakorlatban is kipróbálhatom a dolgot.
Egy szép szombati estén, tanítás után (szinte minden szombaton dolgozom) hazafelé közlekedtem. Hullafáradtan. Aki végignyom egy hetet a munkahelyén, majd pihenésképpen szombaton reggel kilenctől délután ötig még eljár tanítani is, az talán átérzi, miről is írok most, amikor fáradtságot említek. Tegyük hozzá, hogy ezt csinálom 8 éve, van már rutinom benne. És imádom! De az tény, hogy az ember reflexei nem ugyanolyanok szombaton este, mint hétfőn reggel.
Persze szerencsés vagyok (helyesebben: vigyáznak rám fentről), mert az őzike pont jókor, jó szögben és jó sebességgel jött. És én is. Ha gyorsabban megyek, akkor nagyobbat koppanunk és nem úszom meg ennyivel. Ha lassabban megyek, beér elém és telibe kapom és nem úszom meg ennyivel. Ha megijedek és félrerántom a kormányt, akkor belehajtok az árokba és nem úszom meg talán élve sem. De én jó sebességgel jöttem, így az állat a bal első lámpa csücskét fejelte meg. Aztán elszaladt. Én nézegettem a kocsit és azt láttam, hogy a műanyag sárvédő ugrott szét. Visszapattintottam és hazamentem. Otthon aztán azt láttam, hogy a bal lámpatest belső foncsorából kitört egy kis darab, de a külső rész érintetlen. Így nem kell azonnal cserélni, mert a víz nem megy bele. A lámpatest egyik felső tartója is letört, de a lámpát tartotta még három másik. És a lökhárítót a bal doblemezzel összefogó csavar tört le még. Az autón avatatlan szem nem látott semmit, szerintem simán járhattam volna így vele az idők végezetéig. Az előző képen a javítás előtti állapot látható, helyesebben nem látható.
Persze bizergálta a csőrömet a dolog, hogy a kocsi törött. Megkérdeztem szakikat, mit javasolnak. Szinte mindenki azt javasolta, hogy ha ilyen jó CASCO-m van, akkor ne szórakozzak vele, csináltassam meg márkaszervizben. A végén ez is lett a döntés és a kocsi ma lett kész. Jobb, mint új korában.
Azért írtam főleg ezt a bejegyzést, mert a Suzuki CASCO működik. Tényleg egy ötvenest fizettem a javításért. Aminek örülök. És amiről jobb, ha tud más is. Mert ez nagyon jó dolog. Nem akarom reklámozni, mert eladja magát.
A számlának ezt a részét beszúrom ide (az adatokat adatvédelmi okokból kisatíroztam). Vannak rajta érdekes tételek, de tényleg ennyi az annyi. Ha nekem kellett volna megcsináltatni, akkor 529.429,- forint lett volna ez az őzkaland.

És miért ide, a techshit blogomba írom le mindezt?
Nos, mivel a CASCO fizeti, letojom, mennyibe kerül. 
De:
A fényszórót elszámolták 59.000,- forintnak, ugyanez az interneten rendelve 23.000,- (eredeti, gyári).
Az első lökhárítót 101.000,-rel számolták, ez a neten 63.000,- (eredeti, gyári).
Van 15 darab patent (1 centiméteres műanyag bizbasz) 6.787,- forintért, azaz darabja 450 HUF? Miből vannak ezek, platinából?
Aztán fényeztek és lakatos munkát csináltak 15 órában összesen 270.000,- forintért. Ez azt jelenti, hogy uszkve 18.000,- forint volt egy munkaóra. Ezzel a részével nem nagyon tudok vitatkozni, mert ennyi mindenhol, de azért szomorú.
Nameg a festék 86.000,- forintért. 1 darab. Haljak meg, ha erre az elemre 3 decinél több kellett!
Szóval így megy ez.
Az persze igaz, hogy udvariasak voltak, szépen megcsinálták, minden flottul ment és nekem csak annyi dolgom volt, hogy időpontra bevigyem az autót, majd időpontra (3 nap múlva) elmenjek érte.
És ezért akármennyibe is került (a biztosítónak), megérte (nekem)!

2 megjegyzés:

  1. Nem lesz jövőre magasabb a CASCO díja emiatt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem hinném. Vagy ha igen, akkor átmegyek máshová. CASCO-t bármikor válthat az ember.

      Törlés