2014. március 13., csütörtök

Dohányzóhelyen dohányozni tilos!

Főként a munkavédelemben és a jogban jártas barátaimnak ajánlom figyelmébe a 30/2013. (II.4.) kormányrendeletet, annak is a 7. számú mellékletét.

Jó kormányunk ebben a rendeletben határozza meg (egyébként nagyon helyesen) a dohánytermékek előállítását, forgalomba hozatalát és ellenőrzését, valamint a kombinált figyelmeztetéseket és az egészségvédelmi bírság alkalmazásának részletes szabályait.
A dohányzás visszaszorítása nagyon dicséretes cselekedet, így minden ezzel kapcsolatos fejleménynek én magam nagyon örülök.
De, és sajnos megint ott az a "de".
A jogalkotók között nem volt egyetlen személy sem, aki ismerte volna az úgynevezett "piktogram rendeletet"?
Mert ha lett volna, akkor tudta volna azt is, hogy ezzel a táblával - amelyet a 7. számú melléklet tartalmaz - komoly gond van:

A munkahelyen alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzésekről szóló 2/1998. (I. 16.) MüM rendelet 6. §-a ugyanis előírja, hogy a vörös (piros) az a TILTÁS és a VESZÉLY színe (nameg a tűzvédelmi tárgyú tábláké). És ezt MINDENKI tudja, aki valaha egészségvédelemmel foglalkozott.
A veszélymentesség jele a zöld, így a dohányzóhelyek kijelölését is ezzel a színnel kell végrehajtani.
Az egészben az a szép, hogy vannak jogelvek. Ilyen jogelv a lex posterior derogat legi priori, amely azt jelenti, hogy a későbbi jogszabály (törvény) lerontja a korábbi jogszabályt (törvényt).
Azaz a rendelet 2013. március 1-i hatályba lépése óta minden veszélymentességet engedélyező tábla maradt zöld, egyedül a dohányzást engedélyező tábla lett piros.
Amúgy is vannak bajok a fejekben a munkavédelem és az egészségvédelem terén, amik ellen mi szakemberek küzdünk, de így meg...
Úgyhogy többet nem is tudok mondani, minthogy gratulálok!
Sikerült olyan dohányzóhelyeket kijelölni, ahol a dohányzás egyébként tilos.
(Ja, és az egyébként korábban helyesen, a piktogramrendeletnek megfelelően kihelyezett dohányzóhely táblákat most akkor lehet MINDET lecserélni. Milyen véletlen egybeesés...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése