2010. augusztus 24., kedd

Hangerőt igen, irányt nem mérnek a zajügyeleten...

Írtam egy bejegyzést a Csodabringás blogomba egy diszkóról, ami miatt nem alszunk. Azért oda írtam, mert akkor főként arról szólt a probléma, hogy milyen jót bringáztam miatta éjjel a városban, keresve, honnan jön a zaj. Azt hiszem, a fejlemények megérnek egy techshites blogbejegyzést is, hiszen ebben a blogban foglalozom azokkal a műszaki megoldásokkal, amelyek úgymond úgy rosszak, ahogy vannak. Kevésbé szépen megfogalmazva, szarul vannak megoldva.
Szóval mivel nem alszunk és a szám ingyenes, föl is szoktam hívni a XII. kerületi zajügyeletet, csak hogy jelezzem, én sem alszom, nálam is észlelhető a zaj. Hogy aztán ezt hozzáteszik-e a többi - állítólag jegyzőkönyvben felvett - panaszhoz, azt már nem tudom, de ismétlem, úgysem alszom, így ráérek. Ha már nem alszom, készetettem egy videót is, amit fel is nyomtam a YouTube-ra. A mély hangokra kell figyelmni, íme:

A zajügyeleten dolgozókat persze nem irigylem, mert a számukat egyre többen ismerik és gondolom hívják is, de a probléma kezeléséhez sem jogszabályi háttérrel, de ami fontosabb, megfelelő műszerrel sem rendelkeznek. Miből gondolom ezt? Hát abból, hogy mivel nem jönnek ki mérni, mondván nincs értelme, írtam a polgármesternek egy levelet, ide teszem csillagok közé
*******************************************************************************************************:
Tisztelt Polgármester Úr!

Elnézését kérem, hogy újra levéllel zavarom, de olyan problémával állunk szemben, amelyre többszöri próbálkozásra sem találtunk megoldást, ezért vagyok kénytelen magasabb fórumhoz fordulni.

A Gidófalvy Lajos utcai lakótelepen lakunk az x. szám alatt a x. emeleten.
Az idei évben szembesülünk azzal a problémával, hogy valahol egy új, zenés szórakozóhely nyílhatott, amely miatt éjszakánként lehetetlenné vált a pihenésünk.

A jelenség az, hogy nagyjából éjjeli egy óra körül olyan szintre hangosodik fel a zene, amelyet még zárt ablak mellett sem lehet elviselni. Főként a mély hangokat hallani, mintha valami afrikai törzs készülne lerohanni a kerületet. És ez megy egészen pirkadatig, azaz legtöbbször hajnali 5-6 óráig. Most is.

Próbáltam kideríteni, honnan jönnek a hangok, ennek érdekében több esetben kilométereket kerékpároztam a kerületben éjjel. Sajnos a dolog jellege olyan, hogy míg a ház előtt még tisztán hallani mindent, ahogy eltávolodik az ember, megszűnik a zaj. Így aztán esélytelen szabad füllel kinyomozni, ki is a felelős. Talán megfelelő mérőműszerrel lenne esély.

Örömmel olvastam a XIII. kerületben felállított zajőrségről, mint szolgáltatásról. Két esetben hívtam a telefonszámot, az első esetben azt a választ kaptam, hogy egy diszkó ellen esélyem sincs bármilyen intézkedést kérni, ma éjjel pedig azért utasították el a mérésre vonatkozó kérésemet, mert az ügyeletes közlése szerint a zajforrás iránya és helye a műszereikkel nem megállapítható. Egyben azt is közölte velem az amúgy nagyon segítőkész és udvarias úr, hogy ma éjjel már volt mérni a Hajógyári szigeten, a zaj valószínűleg onnan jön.
Egyben azt a közlést is kaptam, hogy a mérési eredményeket az önkormányzat felé továbbítják, ők maguk ugyanis nem hatóság, így eljárni sem tudnak.

Tisztelt Polgármester Úr!

Kérem, hogy lehetőségeihez mérten tegyen meg mindent a probléma megoldására.

Mint minden nagyvárosi ember, én magam is türelmes és toleráns vagyok egy bizonyos szintig, de amikor egy héten 4-szer nem alszunk semmit, miközben reggel dolgozni kell menni, bizony az én türelmem is elfogy.

Mint látja, most, amikor e levelet írom is hajnali 3 óra van. A hőmérséklet itt a lakásban a 40 fok felé közelít, és ilyenkor éjjel tudnánk kicsit szellőztetni, de választanunk kell: vagy alszunk, vagy nyitunk ablakot és hallgatjuk a "zenét".
A helyzet mostanában annyiban súlyosabb, hogy még zárt ablak mellett sem lehet aludni, úgy döng az egész kerület.

Azt megértem, hogy az ilyen szórakozóhelyek bevételt jelentenek az önkormányzatnak, ezért engedélyezik a működésüket, de azt nem gondolnám, hogy pár százezer forint többet ér mint ezrek pihenése.
Ha gondolja, nagyon szívesen gyűjtök aláírást itt a lakótelepen megmutatandó, hogy nem csupán minket zavar ez a diszkó.

Segítségét előre is köszönöm, a probléma megoldásához természetesen minden tőlem telhetőt felajánlok, ha kell a segítségem, állok rendelkezésükre.

Tisztelettel:

*******************************************************************************************************
Amiért ebbe a rovatba való a dolog, az a válasz, amelyet beidézni nem tudok, mert (idézem) "Az üzenet és annak bármely csatolt anyaga bizalmas információkat tartalmaz, kizárólag a címzett(ek) számára szól, nyilvános közléstől védettl! Amennyiben Ön nem címzettje ennek az üzenetnek, felhívjuk figyelmét arra, hogy az üzenet tartalmának közzététele, másolása, mások számára való továbbítása, megőrzése vagy bármilyen hasonló tevékenység tilos."
Én pedig - szemben az ügyben szereplő diszkóval - amenyire tőlem tellik, betartom a jogszabályokat.
Annyit talán a "nagy titok" megtartása mellett azért ideírhatok, hogy a levél szerint intézkedtek már és sajnos az van, amit a zajügyeletes úr is elmondott, azaz a mérőműszerrel nem lehet a zaj irányát megállapítani. Azaz majd egyszer talán, ha a Ket, azaz a 2004. évi CXL törvény a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól betartásával megszületik valami röhejes határozat, akkor kap valami bírságot a diszkó, amit röhögve kifizet és csinálja tovább a hepajt.
És ha ez így lesz, akkor egyszercsak majd azt halljuk a tévében, hogy valamelyik kevésbé épelméjű városi lakótársam szépen odament a diszkó elé és bevágott egy molotov koktélt az ablakon. Abban reménykedek, hogy mindez akkor történik majd, amikor éppen nem szórakoznak ott a gyerekek, akik semmit nem tehetnek az egészről, hiszen érthető, hogy ők maguk mulatni szeretnének és valószínűleg fogalmuk sincs róla, hogy pár száz ember szórakozása miatt nem alszik pár százezer...
És miért techshit ez az egész? Hát azért, mert megint felállítottak egy olyan szolgáltatást, amely becsülendő ugyan és én magam hálás is vagyok azokért a problémákért, amelyeket megoldanak általa, de alapvetően nem képes ellátni a feladatát, mert 2010. augusztus végén nem rendelkezik olyan mérőműszerrel amellyel a zaj irányát, így aztán kvázi a pontos helyét be lehetne mérni. Azaz ez egy jó nagy pofon annak a bizonyos fekáliának...
Arról nem beszélve, hogy - ahogyan sejtettem - hiába itt, a XIII. kerületben nem alszunk miatta, a zaj forrása a III. kerületben van, így ez a kerület nem illetékes, tehát nagyjából tehetetlen. Azt meg álmomban sem gondoltam volna, hogy a nyáron csak a Sziget alatt lesz nyugtunk, mert arra odafigyelnek és amíg az tartott, gondolom a nevezett diszkó is zárva volt, vagy moderálta magát. Nade mi van az év többi, 50 hetében? Arra ki figyel?
A megoldás? Ha tudnám, nem ide írogatnék éjjel 3 körül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése